Over ons
Het initiatief om Nederlandse boeren te verbinden met Amsterdammers met een kleine portemonnee, is ontstaan door het willen oplossen van de problemen waarin beide partijen kwamen te zitten als gevolg van de Corona crisis.
De ambitie
Het is de ambitie van de initiatiefnemers om de komende maanden te groeien naar minimaal 1800 klanten die op wekelijkse basis hun groente en fruit bestellen via Boeren voor Buren. Met die aantallen is er sprake van een duurzaam model dat verder opgeschaald kan worden. Uiteindelijk is het doel om tienduizenden huishoudens wekelijks te bedienen, ook buiten Amsterdam.
Stichting Boeren voor Buren is een stichting zonder winstoogmerk dus er zal altijd naar worden gestreefd om de prijs voor klanten te verlagen en de prijs voor de boeren te verhogen. Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk. Onze klanten betalen een erg lage prijs, om de kosten te dekken. Jij kunt ons helpen door te doneren, zodat we sneller kunnen schalen en zo onze klanten kunnen blijven steunen!
Hoe het begon
Een Duurzaam model
De producten komen uit de Flevopolder, rechtstreeks van de boeren. Boeren voor Buren krijgt vooral de producten aangeboden die op dat moment in overschot zijn en vult het pakket verder aan met B-keuze producten. Zo krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn producten en kan Boeren voor Buren de prijs voor de consument zo laag mogelijk houden.
Daarnaast streven we ernaar om de keten zo kort mogelijk te houden. Dat wil zeggen dat er zo min mogelijk schakels zitten tussen de boer en de consument. Momenteel worden de groenten en het fruit rechtstreeks van de Flevopolder naar Amsterdam vervoerd, waar de pakketten samengesteld worden en verdeeld worden over de uitgiftepunten.
Klanten kunnen een pakket bestellen en ophalen bij een van de drie uitgiftepunten in de wijk. Er bevinden zich twee uitgiftepunten in Nieuw-West, buurtcentrum Daadkr8 en basisschool ‘t Koggeschip en buurtcentrum De driehoek in Noord. De RAI Amsterdam stelde onlangs een van hun loodsen beschikbaar, welke nu fungeert als centraal distributiepunt van Boeren voor Buren. Vanuit daar worden de pakketten samengesteld en gedistribueerd naar de decentrale uitgifte.
Voorstander van een korte voedselketen
De corona crisis heeft de kwetsbaarheid van de globale voedselketens blootgelegd. We zijn in Nederland erg afhankelijk geworden van de export en import. Nederland heeft een enorm aanbod en variatie aan voedsel dat door onze eigen boeren verbouwd wordt, dichtbij de steden en gebieden waar we wonen. Een kortere voedselketen helpt de CO2-uitstoot van de logistiek te beperken, zorgt voor een redelijke prijs voor de producent en vergroot het voedselbewustzijn. Bovendien zorgen wij met onze aanpak voor een korte en lokale voedselketen die goed is voor:
- De boeren, want die krijgen een redelijke prijs voor hun producten
- De bewoners van de stad, want die krijgen toegang tot betaalbaar, gezond en lokaal voedsel
- Het milieu, want in vergelijking met de internationale keten, zijn minder transportkilometers nodig en we ondersteunen de duurzaam-ingerichte productiefaciliteiten van Nederlandse boeren.